Door: Tubantia
BORCULO - Een meerderheid van de inwoners van de Achterhoek maakt zich zorgen over klimaatverandering, maar wil niet dat het landschap verandert door de komst van windmolens en zonneparken. Dat is de kern van de uitslag van een online peiling die is opgezet door de projectorganisatie RES Achterhoek.
<Tekst gaat verder onder afbeelding>

De Achterhoek is een van de dertig regio’s in Nederland die een Regionale Energiestrategie (RES) opstelt waarin wordt beschreven hoe, waar en hoeveel duurzame energie in de regio kan worden opgewekt. Hiermee geeft iedere regio invulling aan het doel om met behulp van zon en wind in 2030 in heel Nederland 35 terrawattuur (TWh) – dat staat gelijk aan 35 miljard kilowattuur (KWh) - groene energie op te wekken.
In de RES werken de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en Waterschap Rijn en IJssel. De Achterhoek wil 1,35 TWh met windmolens en zonnepanelen gaan opwekken.
‘Swipocratie’ Om inwoners van de Achterhoek de gelegenheid te geven om mee te praten en mee te denken over de RES werd een online peiling gehouden. Dat ging in de vorm van een ‘Swipocratie’; een programma waarbij deelnemers binnen enkele minuten, door op hun computer, tablet of mobiele telefoon naar links of rechts te ‘swipen’, hun mening konden geven over onderwerpen die te maken hebben met de overstap naar duurzame energie.
Veel van de uitslagen zijn weinig verrassend. 65 procent van de 3258 deelnemers aan de peiling zit niet te wachten op windmolens, 95 procent heeft een voorkeur voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. Voor zonneparken in weilanden of in de natuur kiest slechts 26 procent. En als er dan toch windmolens komen, zien de deelnemers die het liefst verschijnen langs grote wegen (71 procent), of op bedrijventerreinen (66 procent).
Eigen woning energiezuiniger Verder geeft 74 procent van de deelnemers aan het belangrijk te vinden dat er in de Achterhoek duurzame energie wordt opgewekt, en maakt 68 procent zich zorgen om klimaatverandering. Een overgrote meerderheid (88 procent) wil zijn huis graag energiezuiniger maken en 59 procent vindt kernenergie een goede manier om energie op te wekken.
De uitslagen van de peiling worden volgens Debbie Voogsgeerd van RES Achterhoek meegenomen in de totstandkoming van de RES. Dat geldt ook voor de uitkomsten van de (online)bijeenkomsten die eerder al over het onderwerp werden gehouden.
Op 1 juli moet de ontwerpversie van de RES klaar zijn, de definitieve versie wordt na de zomer vastgesteld wanneer de gemeenteraden van de Achterhoekse gemeenten over het onderwerp hebben gesproken. Het is de bedoeling dat de Achterhoekse RES op 1 oktober wordt ingediend bij het Rijk.