Door: BN De Stem
Onverdraaglijke herrie. Om die reden zijn al meerdere gezinnen verhuisd sinds de komst van de vijf windturbines bij Nieuw-Beijerland anderhalf jaar geleden. Windpark Spui is al goed voor meer dan duizend klachten. Nu staat het op de agenda bij de Provinciale Staten. ,,Eindelijk, want we lopen al die tijd tegen een muur aan. We werden bunkerburgers.”
Ze wordt nog wel eens huilend wakker, dan droomt Ine van den Dool dat ze weer in haar woning aan de Oudendijk in Piershil zit. Of eigenlijk is het een nachtmerrie. Herrie. Het hield niet op. En waar ze ook het raam uitkeek zag ze die windturbines draaien. Angstvallig hield ze het weerbericht bij. Hoe hard gaat het waaien vandaag? ,,Je krijgt windangst. Je wordt er helemaal knettergek van”, zeggen Ine en haar man Claus aan de Wiel.
,,We kwamen ook niet meer in de tuin, zelfs de was daar ophangen was een kwelling. Het was ons thuis niet meer.” Claus en Ine besloten onlangs hun spullen te pakken en te verhuizen naar Goeree-Overflakkee. ,,Klimaatbeleidvluchtelingen, dat zijn we!”
"Wat me het meest stoort is dat je niet met je raam open kan slapen en niet meer goed in de tuin kan zitten. Je hoort ze áltijd"
Claus en Ine zijn één van de omwonenden die al tijden strijden tegen de overlast die ze ervaren van de vijf windturbines bij hun woning. De ‘reuzen’ voor hun deur verpesten niet alleen hun uitzicht en zorgen voor slagschaduw, ze maken dag en nacht een ‘onverdraagbare herrie’. ,,Je wordt een bunkerburger, veroordeeld tot binnen zitten.”
‘Die ‘herrie’ is gewoon toegestaan’
Het probleem, kortweg: die ‘herrie’ is gewoon toegestaan. ,,Exploitant van het windpark houdt zich aan de norm, alleen die norm is veel te ruim gesteld waardoor iedereen er ongelofelijk veel last van heeft”, zegt Mark Speldenbrink, woordvoerder van platform Compensatie Geluidsoverlast Spui (CGP).
‘Na jaren gesteggel’ staat de casus nu 'dan eindelijk weer op de agenda van de Provinciale Staten’, die de vergunning voor het park in 2016 verstrekte. ,,Op initiatief van de VVD”, zegt Marijke Boorsma van de partij. ,,De provincie heeft toestemming gegeven voor het park. De gemeente was fel tegen: staat veel te dicht op woningen. Nu er zoveel omwonenden klagen moet er eens goed gekeken worden naar de achterhaalde geluidsnormen. Dat zijn op dit moment ‘jaargemiddelden’, maar soms heb je flinke pieken.”
"De provincie heeft nu nog één kans om in te zien dat wat ze hebben vergund eigenlijk gewoon niet kan in deze samenleving"
Dat vindt ook Rianne Frisart uit de Middelstraat in Nieuw-Beijerland. Ze verhuisde niet, ‘heeft zich nog niet laten verdrijven’. Ze woont op 730 meter afstand van het windpark. ,,Wat me het meest stoort is dat je niet met je raam open kan slapen en niet meer goed in de tuin kan zitten. Je hoort ze áltijd.”
Sinds anderhalf jaar heeft ze ook fysieke klachten en daar verdenkt ze het windpark van. ,,Dichtklappende oren, slaapproblemen”. Net als Ine, die zat aan de astmamedicijnen sinds de turbines begonnen te draaien. ,,Ik moest zoveel hoesten. Toen ik verhuisde was dat plots over.”
Er zijn diverse regelingen getroffen om de bewoners die last hebben van het park te compenseren. ,,Onder meer een burenregeling en geld om bijvoorbeeld je huis te isoleren.” Die potjes nog niet uitgekeerd, volgens Boorsma en de omwonenden.
‘Noem het gekscherend Klein Amsterdam met die rode lichten’
Nu het op de agenda staat bij de Provinciale Staten, is Boorsma opgelucht. ,,We zijn zeker blij.” Speldenbrink vindt het vooral ‘fatsoenlijk’ dat het probleem op de kaart staat. ,,De provincie heeft nu nog één kans om in te zien dat wat ze hebben vergund, eigenlijk gewoon niet kan.”
,,Het liefst zien we de turbines vertrekken. Hoe dan ook: we moeten bekijken hoe die overlast kan worden weggenomen. En dan heb ik het dus niet eens over het afschuwelijke gezicht - noem ‘t ook wel eens gekscherend Klein Amsterdam met die rode lichten ‘s avonds - maar over die ongelofelijke herrie.”
De Provinciale Staten konden niet reageren woensdag. Exploitant van het Windpark Spui was niet bereikbaar voor commentaar.