top of page

Deze megawindmolen staat in de achtertuin van Enrico: ‘Zonder oordopjes kan ik niet slapen’

Door: AD Wat jammer is, zegt een bewoner met uitzicht op een 150 meter hoge windmolen, is dat er geen aan/uitknopje op zit. Overdag heeft hij er geen last van, ’s nachts kan hij niet zonder oordopjes. Hoe is het om in de nabijheid van hoge windturbines te leven?

Nergens in het Groene Hart staan torenhoge windturbines zo dicht bij de woningen als in de nieuwe wijk De Polder in Houten. De windmolen die het dichtst bij Houtenaar Enrico Bak staat, ligt 530 meter van zijn achtertuin.

Er zit geen knop op waarmee je die windmolen uit kan zetten - Enrico Bak

Nabijheid

Hoe is het eigenlijk om in de nabijheid te wonen van een hoge windmolen? Heb je daar last van? ,,Er zit geen knop op waarmee je die windmolen uit kan zetten”, zegt Enrico Bak: ,,Het geluid went gewoon niet. Je kunt wennen aan het monotone geluid van een snelweg, aan treingeluid, maar niet aan de lage bromtoon die je vooral ’s nachts hoort.”

Het lage geluid reikt ook verder dan hoge tonen en dus levert dat geluid meer overlast op - Enrico Bak

Aan de bron zorgen de drie turbines bij Bak voor een geluidsniveau van 106 decibel, dat is het geluid van een kettingzaag. Bij de gevel van het huis van de Houtenaar ligt het aantal decibellen een stuk lager, tegen de 40. Overdag heeft Bak er weinig tot geen last van. Dan zijn er voldoende omgevingsgeluiden die het constante gezoem overheersen. Het gaat hem om het lage bromgeluid ’s nachts. ,,Dat is heel irritant. Het lage geluid reikt ook verder dan hoge tonen en dus levert dat geluid meer overlast op.”


Bromgeluid

Als het aan Bak ligt, worden de windmolens ’s nachts uit gezet en kunnen ze overdag continu aan staan. ,,Ik heb geen hekel aan de windmolens op zich. Overdag merk ik het geluid niet en het uitzicht op de molens vind ik juist mooi. Echt Hollands. ’s Nachts is met name het bromgeluid hinderlijk.”


De molens staan er inmiddels een jaar of acht. De Universiteit Utrecht deed meermaals onderzoek in de Houtense wijk. Daaruit bleek dat een derde van de wijkbewoners geluidsoverlast had van het windpark. Bij 13 procent ging het om uitgesproken veel overlast.


Slagschaduw

Vanaf het begin is geprobeerd de overlast te beperken. Het windpark van Enecovoldoet aan alle geluidsregels en door gemeentelijke maatwerkvoorschriften staan de windmolens stil op hinderlijke momenten. Er wordt rekening gehouden met slagschaduw bijvoorbeeld. Ook is er een proef geweest met uilenveren op de rotorbladen. Die zouden de turbines stiller maken, maar omdat ze tegelijk meer gingen draaien werd in de wijk niet minder overlast ervaren.

109 weergaven0 opmerkingen
bottom of page