top of page

Windturbines op 2000m was acceptabel geweest, dit niet!

Door: RTV Noord

Meedenaar Siep van der Velde zegt het vertrouwen in de overheid compleet verloren te hebben nu Windpark N33 er bijna staat. Achter zijn woning zijn de afgelopen maanden meerdere turbines geplaatst.


(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Siep van der Velde in gesprek met Hoekstra (CDA) en Rutte (VVD), 14-03-2021 in een verkiezingsdebat


Na jaren van protesten en juridische procedures kwam het er toch: Windpark N33. Het windmolenpark, voor het grootste deel boven Meeden, bestaat uit 35 molens met een tiphoogte van 200 meter. Wat vindt de omgeving van het park nu het bijna klaar is?


Van der Velde heeft zich lange tijd ingezet tegen de komst van de turbines. Vijf jaar geleden sprak hij zijn zorgen daar al over uit in het programma Cunera op RTV Noord. Wat vind hij ervan nu de windmolens er staan?


Dichtbij

Lopend in zijn achtertuin kijkt hij naar de turbines: ‘We zijn omsingeld door de windmolens’, concludeert hij. ‘Het is precies zoals we destijds vermoedden. Ze komen te dichtbij.’ De Meedenaar heeft een zorgboerderij voor onder anderen mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel. De draaiende turbines hebben gevolgen voor sommige cliënten.

"De molens op twee kilometer afstand vonden wij acceptabel" - Siep van der Velde - omwonende windmolenpark

‘Iemand heeft bijvoorbeeld een zonnebril en oorkleppen op om zo min mogelijk prikkels binnen te krijgen’, vertelt Van der Velde. ‘De cliënt liep wel eens met de hulphond in het veld. Dat kan alleen nu niet meer, omdat je je niet continu kan afscheiden van de molens.’


'Niet geluisterd'

Hij wilde dat de molens op minimaal twee kilometer afstand kwamen. ‘Dat vonden wij acceptabel en als ik zo kijk, lijkt dat ook te kloppen. Het is dan nog steeds slecht voor het uitzicht, maar acceptabel’, zegt hij.

"Ik dacht altijd dat de overheid goed functioneerde" - Siep van der Velde - omwonende windmolenpark

Nu de dichtstbijzijnde turbine op 1,3 kilometer van zijn perceel komt, is zijn kijk op de overheid veranderd. Hij vindt dat er niet naar de omwonenden is geluisterd toen werd besloten om de turbines bij Meeden te plaatsen. ‘Ik ben daar heel erg door gefrustreerd geraakt’, zegt hij. Vóór de komst van de windmolens had de Meedenaar nog veel vertrouwen in de overheid: ‘Ik dacht altijd dat de overheid goed functioneerde en burgers niet zomaar liet zitten met allemaal ellende’, legt hij uit. ‘Maar tegenwoordig zadelt de overheid haar burgers op met allerlei ongemakken en plannen die ze een beetje door de strot duwen zonder in gesprek te gaan met burgers’, aldus Van der Velde.


Hoe nu verder?

Nu de turbines er staan, hoopt de omwonende naar de toekomst te kunnen kijken: ‘De tegenstellingen waren heel heftig en er zijn hele zware woorden gebruikt. Dat moeten we daar in die periode laten’, stelt hij voor. 'Alleen de gevoelens zitten nog heel diep bij de mensen. Het zal zijn tijd moeten hebben voordat dat weggaat, vrees ik.’

32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page